top of page

Musikken til Life-boats

 

Den norske komponist Geir Johnson

 

Marit Benthe har samarbejdet med Geir Johnson siden 1995, han er nu igang med at lave musikken til indersiderne af projekt Life-Boats, hvor han vil forstærke oplevelsen og indholdet i hver af de tre sejlende kvindeskulpturer med sine lydbilleder. Finansieret af Det Norske Komponistforbund. Samarbejdet med billedkunstner Marit Benthe Norheim startede midt i 1990’erne, og har resulteret i bl.a. lydinstallationen ”Rolling Angels” sammen med korværket "Engleåbenbarin- gerne”, som blev vist en række steder i England, Skotland, Danmark og Norge i årene 2000-2001. Han har også komponeret værket ”Rejsen mellem latter og gråd”, til indersiden af skulpturen ”Rottejomfruen”, som blev lavet til Ibsenjubilæet 2006, og musik til indvielsen af flere af hendes skulpturer. I perioden 2006-2008 har han lavet musik til Marit Benthe Norheims bevægelige skulpturinstallation ”Camping-kvinner”, som har været en del af Europæiske Kulturhovedstad Stavanger 2008.

 

Om musikken til Life-boats skriver han:


Gjennom de siste tyve år har jeg komponert en rekke verk til Marit Benthe Norheims skulpturer. Noen har vært verk til avduking eller innvielse. Andre har vært til fremføring sammen med hennes skulpturer – og noen har vært rene lydinstallasjoner – musikk som skal følge skulpturene videre. Da hun spurte meg om å komponere musikk til Life-Boats, ble det snart klart for meg at her var det snakk om minst to ulike oppgaver. Den ene ville være å skape en musikk som er montert inne i båtene, mens den andre vil være den musikken som brukes når båtene kommer til sine anløpssteder, for eksempel ved de mange ulike arrangementer som man kan tenke seg vil finne sted.

Denne gang har jeg valgt å ta på meg den første oppgaven, å skape musikken som er i selve båtene, og som vil møte publikum når de entrer båten. Disse båtene er dermed blitt åpne, akustiske rom for en musikk som blander seg med lyder fra natur, hav og miljø – og opplevelsen for publikum vil dermed forandre seg for hvert sted båten ankommer.

 

Hver båt har fått sitt uttrykk.
I ”Liv” har jeg forsøkt å gjenskape en musikk som mennesket kanskje vil registrere mens det fortsatt ligger i mors liv – det kommer lyder der utefra, fra en ukjent verden, noe kan virke lokkende, mens et annet parti kan virke mer utfordrende – slik som livet selv etterhvert arter seg for de fleste av oss.

 

I ”Længsler” vil lytteren møte musikk som kommer fra de mange forskjellige verdenshjørner, tradisjonsmusikk som har havet som felles tema. Havet har alltid opptatt mennesket i kunsten, og dette er bare et lite utsnitt av den historien, fra en læstadiansk salme på finsk til gospel, til thailandsk musikk om havet i deres tradisjon – samt fra en rekke andre land.

 

I ”Minder” har jeg latt stemmene til noen av kvinnene som er modeller for skulpturene, komme til orde gjennom sine egne ord, mens de beretter om hva som har formet dem gjennom livet. 

 

CV Geir Johnson (f.1953 i Fredrikstad) - Er cand.phil. med musik og filosofi fra universiteterne i Oslo og Bergen. Han studerede computermusik ved Stanford University, Californien 1988-89, og er hovedsagelig autodidakt som komponist. Han har skrevet omkring 40 værker i de sidste 20 år, musik i forskellige genrer, både elektro-akustisk, instrumental- og vokalmusik, som har været fremført i en række sammenhænge internationalt. Han har en varieret musikbaggrund, med erfaring både som sanger og dirigent for kor og ensembler. Samt han har op sat og dirigeret en række større musikbegivenheder i 1980’erne, med værk af både norske og internationale komponister. Geir Johnson har været aktiv som skaber af musikalske begivenheder, først som musik koordinator gennem midten af 1980’erne ved Henie-Onstad Kunstcenter udenfor Oslo, senere ved at være med til at danne BIT 20 Ensemble og samtidsmusikfestivalen Music Factory i Bergen. Han var en af grundlæggerne af musikteaterselskabet Opera Vest, i dag Den Nye Opera i Bergen. Fra 1989 til 1995 var han Præsident i Ny Musik, den norske sektion af ISCM. Han har og har haft en række tillidshverv i fremtrædende kulturorganisationer

Geir Johnson har forelæst over centrale emner i det 20.århundreds musik ved universiteter og højskoler over hele Europa, og har publiceret artikler og omtaler, for det meste knyttet til den internationale samtidsmusik, i tidsskrifter og aviser verden rundt.

I 1998 – 2009 var han direktør for ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival. Siden 2006 har Geir Johnson etableret og ledet Transposition, et samarbejdsprojekt mellem fem vietnamesiske og syv norske musikorganisationer.

 

Vocalperformeren Ruth Wilhelmine Meyer

 

arbejder med ”Life-sounds” der relateres direkte til Marit Benthe Norheims Life-boats. Hendes musikalske sprog er kommunikativt og har rødder i både klassiske og etniske traditioner og hun udforsker vocale kombinationer af disse.

 

 

Ruth Wilhelmine Meyers udtalelse om sin medvirken i Life-boats projektet:

 

"Lifeboats blir Lifesounds          

 

 tre skip.......tre skulpturer.......tre kvinner ......tre stadier

Kvinner i tre stadier.

Det stråler så sterkt ut fra båtene til Marit Benthe Norheim at de må få svar fra levende kvinner på land.

Båtskulpturene må transformeres i sosiale lydskulpturer: Lifesounds

Båtene «Lengsel», «Liv», og «Minner» må møte barn, gravide kvinner og kvinner over 70 når de legger til kai.

Vi må høre lyden av dette møtet.  Vi må høre barnestemmer i de underligste varianter, eldre som nynner en gammel sang fra felles musikalsk arvegods, og ikke minst må vi høre lyden av det ufødte liv: mange gravide samlet med kontaktmikrofoner på magene slik at vi alle kan høre det sammen.

Slik bindes vi sammen i en felles lydskulptur.

Dette er universelt, udelelig knyttet til livsyklus og livserfaringer. Sterkt og uantastelig. 


Helt konkret ser  jeg for meg at denne lydkomposisjonen som er direkte inspirert og knyttet til «Lifeboats»  kan danne en slags kjerne i det mangfoldige kulturelle møtet som vil finne sted når båtene ankommer de ulike stedene. Denne kjernen er så sterk at den kan ingå i en kunstnerisk helhet med andre uttrykk av både visuell og performativ art.

Slik setter Marit Benthe Norheim i gang bølger av nye visjoner i verden med sine høyst visjonære, men helt konkrete skulpturer." 

 

 

CV Ruth Wilhelmine Meyer er en ekspressiv sanger med stor fargerikdom i stemmen og bruker toner fra mer enn fem oktaver. Hennes musikalske språk er kommunikativt og har røtter i både klassiske og etniske tradisjoner og hun utforsker vokale kombinasjoner av disse. Hun er frilans sanger og vokalutforsker og har konserter i Norge og Europa som solovokalperformer, sammen med Marcin Wasilewski, Theodosii Spassov, Terje Isungset, Azat Bikchturin er hun solist med det polenbaserte Grzech Piotrowski World Orchestra. Hun turnerer også med kvintetten Akku/ Lars Andreas Haug, Grzech Piotrowski, Elfi Sverdrup og Knut Aalefjær, pianisten Hege Lien, cellisten Isak Anderssen og andre band. Hun har også blant annet samarbeidet med Marilyn Mazur, Agnes Buen Garnås, Bendik Hofseth. Flere komponister har spesialskrevet verk for henne. Et eksempel er Synne Skouens verk: «Rarier for en kjole» - et scenisk a capellaverk for solist og jentestemmer som ble framført  på "Festspillene i Bergen" 2011 med Sølvi Edvardsen som koreograf. Hun er timelærer ved Norges Musikkhøgskole og Ole Bullakademiet. www.wilhelmine.no

Norsk trubadur og forfatter, Jørn Simen Øverli

 

Leder af Josefines viseklub, Oslo, har gode russiske og polske samarbejder og kontakter, som han ønsker at involvere i projekt Life-boats sejlads og kulturudveksling.

I maj 2013 afholdte Marit Benthe Norheim foredrag om Life-boats i Warszawa, hvor en erfaren polsk kulturarrangør, Grzegorz Ł. Duszyski, formidlede et stort ønske fra polsk side om et samarbejde med projektet og dets kulturudveksling.

Ruth Wilhelmine Meyer og Jørn Simen Øverli er i gang med at udarbejde en musikalsk rejse i Polen, sammen med Grzegorz Ł. Duszyski, i forbindelse med EEA ansøgning Norge-Polen

 

Udtalelse om projekt Life-boats og samarbejde med Polen, af Jørn Simen Øverli:

 

"Marit Benthes Life-boats er et storslått prosjekt som handler om grunnleggende og allmengyldige aspekter i vår menneskelige tilværelse. Det kan romme svært mye etterhvert som det blir satt ut i livet. Kommunikasjon er nøkkelordet.

Fra mitt ståsted er det naturlig å knytte sanger til båtene.  Båtene skal krysse grenser og skape kontakt og det er viktig og naturlig at de er fylt med mange slags kunstuttrykk. Sanger er en av de beste snarveiene  for å skape forståelse for hverandres kultur, slik båtene er ment  å gjøre. 

 

Polen er underveis på sin egen skjøre og farefulle ferd til et moderne, fredelig demokrati, og det skjer mange nye og spennende ting på denne ferden hele tiden. Holdninger, mentalitet og innstillingen til hverandre forandrer seg hele tiden. Troen på en lys fremtid øker, og sanger er og har vært en viktig inspirasjonskilde på veien.  I dag er Polen allerede blitt et av de aller viktigste nye nære samarbeidsland for Norge og Skandinavia, og de kommuniserer stadig bedre med andre europeiske land.

Polen er et sentralt europeisk kulturland med lange og viktige tradisjoner innenfor skulptur, maleri, litteratur, scenekunst, arkitektur, m.m, og ikke minst musikk, lenge før disse disiplinene ble underlagt en moderne utvikling i Nord-Europa, hvor vår moderne kultur historisk og dypest sett ikke minst bygger på impulser fra Sentral-Europa, blant annet Polen.  Vi trenger å lære mere om Polen her i nord på mange felt.  Båtene bør lastes med norske, nordiske og polske sangere og musikere i forening. Dette er også under planlegging de stedene båtene skal besøke på sin ferd, og båtene får stadig nye venner, før de er sjøsatt.

 

Jeg har arbeidet mye i Polen de siste årene og har hatt turneer og enkeltkonserter med mitt polsk/norske band Karuzela, (www.karuzela.no) som framfører polske sanger på begge språk.  Sentrale kulturmyndigheter i landet  har bedt meg om å fortsette. Et samarbeid med Marit Benthe Norheim er i gang og hun har vært i Polen og holdt foredrag om Life-boats, og det resulterte i stor interesse fra kulturmyndighetene.   Nå ønsker vi å organisere en tur for ”Lengsel”, ”Liv” og ”Minner” langs Polens store flod Wisła (Vistula). Den historiske ferdselsåren i landet.  De fleste store byene ligger ved Wisła og vi planlegger å ankre opp ved 10 – 12 havner og har kontakter med lokale kunstnere for samarbeid.  Karuzela og andre polske og norske musikere blir med på ferden."

 

Jørn Simen Øverli En livsnødvendig artist», «JSØ har en intens stemme som produserer gåsehud - og god latter», «Rått og med en fantastisk nerve og forståelse». Dette er noen pressesitater om Jørn Simen som er lederen for Karuzela group. Blant mange CD-utgivelser har han laget to prisbelønte med sine egne versjoner av Russlands store sønn Vladimir Vysoskij og har gjort ham kjent i Norge. Han har hatt mer enn 1500 konserter med Vysotskijsanger i alt fra kneiper til katedraler alene, med band eller med kor, i Norge og I Russland. Gjennom årene har han blitt venner med Vysotkskij eksperter over hele verden, Vysotskijs familie og venner, og er idag en stor Vystoskij ekspert selv. Begeistringen hans resulterte i 2000 I boka: Ulvejakten – Vladimir Vysotskij og hans russiske gitarposesi.

En av de første platene hans var «Den Røde Bussen» i 1986 med sanger av Jacek Kaczmarski, Zbigniew Herbert, Tadeusz Rozewicz og andre. Sanger fra «Solidaritet»- tiden som han laget norske versjoner av. Sammen med den polske pianisten Zbigniew Lapinski hadde han mange konsertturneér med disse sangene. De arbeidet sammen i 12 år. I en polsk bok om nordmenns betydning for «Solidaritet» som kommer på norsk høsten 2010, er det et kapittel om Jørn Simens arbeid. 

Han har hatt mange forskjellige solo prosjekter, alltid med sanger på norsk og ofte fra andre kulturer. Han også tatt initiativet til «Josefine Visescene» - Norges ledende visescene med konserter hver onsdag – som han i dag leder på 15 året. www.karuzela.no

 

bottom of page