top of page
top projektbeskrivelse

Projektbeskrivelse Life-boats

af Marit Benthe Norheim

LIFE-BOATS - EN SEJLENDE SKULPTUREL INSTALLATION I BETON,

VED BILLEDKUNSTNER MARIT BENTHE NORHEIM

- MED DIREKTE SOCIAL DELAGTIGHED, KUNSTNERISK UDVEKSLING 

OG INKORPORERET MUSIK AF KOMPONIST GEIR JOHNSON

Life-boats er tre skulpturer i ferrocement, fuldt funktionsdygtige skibe (CE- certificerede), der sejler med skippere, styrmænd og gaster, med ca. 4 sømil i timen og med grønne og bæredygtige elmotorer som fremdrift. De er 12 m. lange, 4,2 m. høje, hvoraf ca. 1.2 m. er under vandoverfladen - og vejer fra 19 - 23 ton, med det halve som ballast.

Projekt Life-boats, der har været 8 år undervejs; blev søsat for første gang i Aalborg den 18. juni 2016 i forbindelse med Aalborg Regatta og i samarbejde med Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017.

På deres jomfrurejse sejlende Life-boats som ambassadører for Aarhus2017 til en lang række havne i Limfjorden og langs den jyske østkyst. Her havde de mange tusinde besøgende mulighed for at opleve skulpturerne og de udsmykninger, musik og fortællinger, som værket bringer med på rejsen. I 2017 var bådene en del af den storslåede åbning af Europæisk Kulturhovedstad i Aarhus i januar. Herefter forsatte de i løbet af sommeren sejladsen ned af den østjyske vestkyst hvor de lå til kaj ved flere danske byer. I 2019 gik turen langs den Vendsyssels Østkyst, med besøg i Hals, Asaa, Sæby og Strandby. På turen var der på forhånd arrangeret flere aktiviteter omkring Life-Boats under overskriften”Ansigt til Ansigt. IDENTITET – fra galionsfigur til portræt og selfie”.

 

Bådene er et tredelt portræt af kvinden i forskellige almengyldige stadier og tilstande og bliver ”flydende kulturhuse”, der skal sejle i Skandinavien og på Europas kanaler, der naturligt fører dem igennem hjertet af de Europæiske byer, som jo er bygget op omkring de gamle vandveje. Projektet vil ikke forholde sig til de respektive landes egne grænser, men først og fremmest binde deres byer sammen igennem en kulturel udveksling - der altid har været en del af Europas historie.

 

Så længe mennesket har bevæget sig på vandet, har man haft behov for symboler på beskyttelse. Galionsfiguren som værn mod ukendte farer, har altid været en påmindelse og indrømmelse af, at man har behov for det irrationelle og det åndelige aspekt. Galionsfiguren har i dette tilfælde overtaget og blevet båden, i stedet for kun at holde udkig i boven.

 

​Ligesom Marit Benthe Norheim's projekt "Campingkvinder", opsøger Life-boats selv sit publikum. De er et kunstværk man også kan opleve tilfældigt, når de sejler forbi. Samtidig kan man gå ind i dem, og opleve deres indre installationer, både af kunstnerisk og skibsteknisk art, når de lægger til ved de forskellige havne. Inde i skulpturskibene kan man også høre musik af komponist Geir Johnson, skrevet specielt til hver af dem. Øjnene er lavet af glasmager Peter Kuchinke.

 

Den 8 år lange byggeproces har involveret skibsingeniør, bådebyggere og andre håndværkere, et stort antal frivillige støttespillere fra mange kulturer, studenter, kunstnerkolleger og forsknings samarbejder, samt både private og offentlige fonde og andre bidragsydere.

Den Selvejende Institution Life-Boats (DSILB) og Støtteforeningen for Life-boats har været uvurderlige kræfter i arbejdet med gennemføringen af projekt Life-boats på mange plan.

 

 
Mit skib er ladet med...... 

Hver skulptur har sin egen identitet og fortælling som deres udvendige fremtrædelsesform og deres indersider forholder sig til.

 

Life-boats overordnede tema er kvinden i tre livsfaser, med undertitlerne: 

 
1.            Mit skib er ladet med Længsel - den unge
 
2.            Mit skib er ladet med Liv - den gravide
 
3.            Mit skib er ladet med Minder - den gamle 

 

Beskrivelse af hver enkelt skulptur kan findes her

bottom of page