top of page
marts 2017

Kulturhovedstadens Flagskibe er klar til årets sommertogt 2017
Pressemeddelelse fra Aarhus Europæiske Kulturhovedstad 2017

Kulturhovedstadens Flagskibe er klar til årets sommertogt 2017
Pressemeddelelse fra Aarhus Europæiske Kulturhovedstad 2017

Fra maj og fire måneder frem har publikum igen muligheden for at opleve et af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017s flagskibe, de tre sejlende skulpturer Life-boats, der er skabt af den norskfødte kunstner Marit Benthe Norheim.

Sommertogtet, går denne sommer til en række havne fra Aarhus til Sønderborg - med en afstikker over Storebælt til Sjælland og København.

I sommeren 2016 stævnede de tre fuldt funktionsdygtige skulpturskibe ud fra Aalborg Havn på deres jomfrurejse til en lang række havne i Limfjorden og langs den jyske østkyst. Her havde de mange tusinde besøgende mulighed for at opleve skulpturerne og de udsmykninger, musik og fortællinger, som værket bringer med på rejsen. Ligesom bådene også var en del af den storslåede åbning af Europæisk Kulturhovedstad i Aarhus i januar 2017.

“De tre fantastiske Life-boats har formået at bevæge og vække fantasien hos alle, der har set dem komme glidende ind i Limfjorden og i havnene rundt om i regionen. Nu drager de tre både ud på deres videre færd til nye landsdele, og vi er begejstrede for at være med til at dele deres visionære budskaber, håb og optimisme med et nyt publikum. Med denne tur er Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 med til at skabe nye kreative strømninger i visionerne for fremtiden,” siger programdirektør Juliana Engberg.

Billedkunstner Marit Benthe Norheim står bag skulpturskibene, der er formet som kvindekroppe. Hvert skib repræsenterer et stadie i en kvindes liv: Mit skib er ladet med Længsel (den unge). Mit skib er ladet med Liv (den gravide). Mit skib er ladet med Minder (den aldrende).

Life-boats fungerer som sejlende kulturhuse, der opsøger sit publikum og inviterer til kunstnerisk udveksling i de havne, de anløber. ”At skulpturerne kommer sejlende til dig, og publikum kan komme ombord og besøge dem, betyder at kunsten møder mennesker der, hvor de er og giver mulighed for at vi kan dele noget uventet i det offentlige rum”, siger Marit Benthe Norheim.

Life-boats er tre skulpturer i ferrocement, fuldt funktionsdygtige skibe (CE- certificerede), der sejler med skippere, styrmænd og gaster, med ca. 4 sømil i timen og med grønne og bæredygtige elmotorer som fremdrift. De er 12 m. lange, 4,2 m. høje, hvoraf ca. 1.2 m. er under vandoverfladen - og vejer fra 19 - 23 ton, med det halve som ballast. Den 8 år lange byggeproces har involveret skibsingeniør, bådebyggere og andre håndværkere, et stort antal frivillige støttespillere fra mange kulturer, studenter, kunstnerkolleger og forsknings samarbejder. Øjnene er lavet af glasmager Peter Kuchinke.

På turen kommer skibene blandt andet omkring: Hou, Horsens, Juelsminde, Fredericia, Middelfart, København, Sønderborg, Gråsten, Åbenrå, Haderslev, Vejle, Aarhus, Ebeltoft.

bottom of page